Piškotki

Pravilnik o piškotkih

Novi Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012), ZEKom-1 je v pravni red prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalnikih, tablicah ali mobilnih napravah uporabnikov.

Zasebnost uporabnikov je za nas zelo pomembna, zato si prizadevamo, da uporabnikom ponudimo vse informacije o piškotkih, ki jih uporabljamo na svoji spletni strani z namenom, da omogočimo boljše delovanje spletnih strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo.

S pomočjo piškotkov se na uporabnikovi napravi hranijo unikatni podatki o uporabniku oziroma nastavitve, ki si jih je na posameznem spletnem mestu izbral.

Pridobljene informacije in podatke bomo skrbno varovali ter jih uporabljali izključno za potrebe zagotavljanja spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

O piškotkih

Piškotki niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah in mobilnih napravah shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Z novo zakonodajo (ZEKom-1) je prišlo do sprememb glede obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo. V piškotkih shranjujemo informacije o aktivnostih uporabnika na spletu, ki jih večina spletnih strani shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik. Uporabnik lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni.

Zakaj so piškotki potrebni?

Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove želje, zanimanja in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa bolj učinkovito in prijazno.

Primeri uporabe piškotkov:

  • nujni za delovanje določenih storitev (npr. spletna trgovina, prijava na stran, …)
  • boljša uporabniška izkušnja (spletna stran obiskovalcem prilagodi prikaz vsebine glede na pretekle obiske)
  • ohranjanje prijave uporabnika (če se uporabnik prijavi v spletno stran)
  • prepoznavanje vaše naprave (prilagajanje prikaza vsebine glede na vrsto naprave – računalnik, tablica, mobitel)
  • spremljanje obiska (omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in ustreznosti oglasov ter stalno izboljšavo spletnih strani)
  • zunanji piškotki (piškotki, ki jih uporabljajo zunanje spletne strani, s katerimi je povezana spletna stran)

Piškotki, uporabljeni na naši strani

Vir piškotka Namen Kategorija
teniskipodcast.si Potrebni za delovanje strani, prijavo, nagradno igro, upravljanje uporabniškega računa Nujno potrebni
twitter.com Potrebni za prikaz twitov za Teniški Podcast Funkcionalnost

Lokalna shramba na naši strani

Vir Namen Kategorija
teniskipodcast.si Potrebno za nagradno igro Nujno potrebni

Upravljanje piškotkov

Vsak uporabnik ima popoln nadzor nad piškotki in se lahko tako sam odloči, ali bo dovolil shranjevanje piškotkov na svoji napravi. Za najboljšo uporabniško izkušnjo in optimalno delovanje spletne strani uporabnikom priporočamo, da piškotke sprejmejo.

Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku. Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.

Če ste soglasje za piškotke predhodno že dali in se pozneje premislili ter izključili prejemanje piškotkov v svojem brskalniku, bo vaš obisk na spletni strani razumljen kot prvi obisk. V tem primeru boste znova dobili obvestilo o piškotkih.